Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Wallström gör EU-kritikerna en tjänst

Posted by fritteuropa on February 17, 2006

Junilistans partiledare Nils Lundgren kritiserar på Europaportalen EU:s alltid välsignade och väldoftande PR-kommissionär Margot Wallströms förslag om att EU – för att projektet skall få medborgarnas stöd – bland annat skall sätta upp egna tv-kanaler med ”EU-information”.

 ”Kommissionen hotar med ett Orwellianskt propagandaministerium, där kritiken kommer att lysa med sin frånvaro. Det finns ju redan en EU-sponsrad TV-kanal, Euronews. Den rapporterar om EU från ett uteslutande positivt perspektiv och bidrar inte till en engagerad och kritisk debatt om Europas och EU-samarbetets framtid. Wallström har tidigare lanserat att medlemsstaterna bör anlita särskilda “European Goodwill Ambassadors”. Dessa ambassadörer kan, enligt kommissionens förslag, bestå av välkända personligheter, till exempel idrottsstjärnor. Ambassadörerna skall sprida information om EU och medverka vid möten.”

 Lundgren har naturligtvis rätt i att denna typ av åtgärder inte är det som kommer att öka stödet för EU-projektet. Detta behöver dock inte vara fel. Sannolikt genomskådar väljarna duperingsförsöken. En grundregel inom politiks kommunikation är att man aldrig skall underskatta mottagarnas intelligens. Det är något som EU:s propagandamakare inte förstått. De tror att det utbredda motståndet mot projektets alltmer tilltagande centralisering beror på okunnighet och infantilitet. Den bedömning jag gör är den motsatta. Europas folk ogillar EU på grund av att de är väl medvetna om vad EU håller på med.

Wallströms propagandajippon är i detta perspektiv välkomna .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: