Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

EU tycks vara väg mot gemensam energipolitik trots löften om motsatsen

Posted by fritteuropa on February 20, 2006

När kristdemokraten Björn von der Esch varnade för att EU var på väg att få en gemensam energipolitik anklagades han bland både av regeringsföreträdare och ledande moderater för att måla fan på väggen.Någon gemensam energipolitik skulle inte EU få. Punkt.
Den gemensamma energipolitiken – som i praktiken handlar om att besluten över energiförsörjning och kontroll över krafttillgångar skall fattas med majoritetsbeslut (ibland kvalificerad majoritet) i Bryssel – möttes med en stutsmentalitet från Regeringen.
Som vi ser det får den inget inflytande över Sveriges nationella energipolitik eller
energiförsörjning över huvud taget”, sade Ewa Beckman, energihandläggare på näringsdepartementet när Dagens Industri frågade (3/12-2004).

Nu är det annat ljus i skällan. ”Varje dag vi skjuter upp [den gemensamma energipolitiken] är ett misstag”, sade energikommissionären Andris Piebalgs i igår.
Enligt SVT:s Rapport (2006-02-19) finns det en stor enighet om frågan i EU. Det verkar som om det tyvärr var Björn von der Esch som fick rätt i denna fråga också.

En gemensam energipolitik skulle få långtgående konsekvenser för vissa medlemsländer. En stor del av EU:s tillgångar av vattenkraft finns i Sverige och nästan all olja inom EU finns i Storbritannien. Det är inte svårt att räkna ut vad som skulle kunna hända om kontrollen över dessa naturtillgångar blev en fråga utan nationellt veto. Till skillnad från Sverige är dock Storbritannien mycket oroad över utvecklingen. Oljebranschen varnade exempelvis i ett gemensamt brev premiärminister Tony Blair för att om EU får kontroll över energitillgångarna så kommer viljan att investera i Nordsjön att minska. Det skulle ske samtidigt som det behövs nytt kapital för att försöka öka livslängden på olje- och gasfälten i Nordsjön. Den brittiska regeringen menar samtidigt att Storbritannien att de skulle förlora över 5 miljarder pund (drygt 70 miljarder kronor) i årliga skatteintäkter från energi på grund detta.

PS Enligt Svenska EU-upplysningen har EU redan en gemensam energipolitik!Se här

-Erik Lakomaa 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: