Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Riksdagen har blivit grundlurad

Posted by fritteuropa on February 20, 2006

Grundlagarna utgör själva fundamentet i vår demokrati och har därför hittills inte kunnat ändras utan folkets samtycke. Det har krävts två riksdagsbeslut med val eller folkomröstning emellan. Numera kan grundlagen ändras när EU så kräver, med ett enda beslut och utan att folket behöver tillfrågas. Det som hänt är sannolikt vår tids största konstitutionella skandal.

Skandalen har möjliggjorts genom att Carl Bildts och Ingvar Carlssons gemensamma försäkran från 1994 fortfarande äger tilltro. Enligt den skulle nämligen självbestämmandet över våra grundlagar inte påverkas av EU-medlemskapet.
När den politiska bluffen till sist avslöjades förra året skedde det i semestertid. Kanske var det därför varken riksdag eller media observerade vad som hänt. De blev i vart fall ingen debatt, med ett undantag – i konstitutionsutskottet. Där utbröt kaos. Antingen har vi och hela riksdagen blivit grundlurade eller också har de höga juristerna begått årtiondets misstag, lät det från KU – innan det blev dödstyst.

När statsministern den 10 november i riksdagen fick frågan, hur det var möjligt att i en demokrati som Sverige beröva folket en av dess grundlagsfästa rättigheter utan ett ords debatt blev svaret att han inte kände till det, men skulle undersöka. Sedan dess är det dödstyst även på den kanten – och så kommer det att förbli tills media upptäcker vad som hänt, eller medborgarna själva upptäcker vad de helt i det tysta berövats av politikerna och reagerar därefter.

Den 13 september avslöjades ytterligare en bluff som intalats svenska folket. Hittills har det ju hela tiden hetat att liksom våra grundlagar inte kan ändras av EU utan endast av svenska folket så kan inte heller våra lagar som rör brott och straff ändras av EU utan endast av vår riksdag. Nu har EU-domstolen fastställt att om EU anser att våra lagar hindrar EG-rättens “effektivitet”, så är vi skyldiga ändra vår lag – även strafflagstiftningen!

Det betyder att våra domstolar kan tvingas döma efter lagar som riksdagen aldrig godkänt och än mindre fört in i vår lagstiftning. Denna förvandling av Sverige till en låtsasdemokrati sker helt utan debatt. Våra högsta jurister i Lagrådet och Europadomstolen har avslöjat en demokratiskandal som man i riksdagen nu gör allt för att mörklägga – trots det kaos som uppstått i rättsmaskineriet. I förlängningen ligger dessutom att Sverige – utan att folket tillfrågas – snart kan tvingas överlåta bestämmanderätten över skog, vatten, energi, gruvor osv till EU:s gemensamma politik för naturtillgångar, så som förutskickades av EU:s ordförande redan på 80-talet. Vad gäller skogen har regeringen utan debatt redan förklarat sig införstådd att överlämna beslutanderätten till Bryssel (RS 2003/04:39 sid 19). Hur länge ska denna mörkläggning inför medborgarna ostört få fortsätta?

-Björn von der Esch

Advertisements

One Response to “Riksdagen har blivit grundlurad”

  1. ertryytyt said

    Here are some links that I believe will be interested

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: