Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Ja nu eller ja senare

Posted by evelinalorentzon on March 1, 2006

Att Sveriges befolkning har röstat nej till EMU är bara att betrakta som “vissa politiska motgångar på vägen mot EMU” enligt EU:s ekonomikommissionär Joaquin Almunia. Han menar även att Sverige måste gå med i EMU förr eller senare, oavsett vad befolkningen i Sverige tycker.

Almunias ståndpunkt är inte ovanlig bland EU-byråkrater. För dem spelar resultatet i folkomröstningen ingen roll eftersom Sverige inte har något formellt undantag från EMU-samarbetet. Därför är det märkligt att Sveriges politiker tycker att ett sådant undantag är helt och hållet onödigt. Om de har något uns respekt för demokrati borde de omedelbart kräva ett formellt undantag men det är nog tyvärr mer troligt att de kommer att fortsätta låtsas som om alternativen i folkomröstningen inte var Ja eller Nej, utan Ja nu eller Ja sen.

Advertisements

One Response to “Ja nu eller ja senare”

  1. Det finns en mycket enkel lösning på problemet om man ser ett värde i den fria rörligheten, men samtidigt inte vill se ett Europas förenta stater.

    Lösningen är att lämna Eu, men inte begära utträde ur EES. Då är hela frågan om Euron avförd från dagordningen, eftersom EES inte omfattar något valutasamarbete alls.

    Och ur marknadsliberal synvinkel är faktiskt valutaunionen ett litet problem jämfört med tullunionen. Under guldmyntfotens glansdagar rådde orubbligt fixerade växelkurser och monetär internationalism är ett kännetecken för klassisk liberalism.

    Milton Friedmans idéer bör förpassas till sophögen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: