Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

EU inför krav på bilbarnstol

Posted by fritteuropa on March 6, 2006

EU har beslutat att införa krav på att barn som åker bil skall sitta i bilbarnstol, rapporterar brittiska the Telegraph. Regeln skall gälla barn upp till 10 år (11 år om de är under 135 centimeter långa). Regeln kan vid förta anblicken tyckas harmlös men den är ett exempel på hur EU utvecklas i farlig riktning.

För det första visar den på hur EU steg för steg tar över bestämmanderätten på område efter område. Accepterar man att EU skall bestämma om bilbarnstolar är steget inte långt till att EU skall besluta om andra trafiksäkerhetsfrågor, som hastigheter, nykterhetsgränser och liknande.

För det andra är regeln dum i sig och hade varit det även om det var Sveriges riksdag som infört den. (Sannolikheten att de gjort det är dock liten, inte ens Morgan Johansson lär ha funderat i de banorna). Regeln innebär att alla som transporterar barn i bilen har att välja på att ta med bilbarnstol eller bryta mot lagen. Skall mormor som då och då hjälper till att hämta efter skolan skaffa bilbarnstol eller skall hennes 10-åriga barnbarn ta med sig bilbarnstolen till skolan? Man kan också se framför sig hur regeln skall genomdrivas. Stoppade bilar med barnen uppradade längs vägkanten och polisen som kontrollerar med måttband att ingen är för kort.

För det tredje signalerar den en motbjudande överlägsenhet från eurokraternas sida. ”Vi tar större ansvar för barnen än vad föräldrarna gör alltså är vi godare och finare” kan man höra från Bryssel. En rundfrågning bland mina bekanta med barn resulterade i att flesta använde barnstol upp till fem-sexårsåldern. Dessa föräldrar är potentiella barnmisshandlare som inte tar ansvar för sina barn menar EU. Skäms. Man får hoppas att Sverige struntar i att införa regeln. Jag har på känn att fransmännen och italienarna inte kommer att tolerera att någon Brysselbyråkrat kommer och skriver dem på näsan om hur de skall ta hand om sina barn. Det borde inte vi heller acceptera.

-Erik

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: