Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Finnarna allt mer negativa till EU – inget som hindrar politikerna

Posted by fritteuropa on March 9, 2006

Det finska näringslivets tankesmedja EVA genomför årligen en attitydundersökning om finländarnas inställning till bland annat EU. Undersökningen visar att det nu bara är 33 procent som är för unionen medan nästan lika många, 31 procent, är emot (resten är osäkra eller neutrala). Stödet för EU har fallit kraftigt, för ett år sedan var exempelvis 42 procent av finländarna för EU.

Missnöjet med EMU är ännu större än med EU. 44 procent av finländarna menar att landet förlorat på att byta till Euron medan 39 procent tycker att Euron är bra.

Trots det utbredda missnöjet bland finländarna trycket den politiska ledningen på för att EU skall anta den EU-grundlag som de franska och holländska väljarna sade nej till.

”Jag är ganska säker på att ett nytt förslag kommer att baseras på den nuvarande texten. De förändringar som kan ske kommer att vara marginella.”

sade Finlands premiärminister Matti Vanhanen till AFP i samband med ett möte i Helsingfors 6/3 med sin portugisiske kollega José Socrates.

”Hur lösningen än kommer att se ut, så måste den grundas på den nuvarande texten. Det går inte att lägga den text som vi alla har enats om – och som är resultatet av en kompromiss – åt sidan.”
tillägger José Socrates.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: