Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Den enda vägen via grundlagen till EU-topin

Posted by rolfenglund on March 20, 2006

Rolf Englund

Europas politiker har det inte så roligt i sina hemländer. Det är mest journalister som vill ha svar på besvärliga frågor och väljare som inte känner igen sina partier.

I Bryssel däremot kan Europas politiker känna sig som statsmän. Där behöver de inte delta i torgmöten med sina väljare eller uppvaktas av myndigheter och kommuner som vill ha mer pengar.

I Bryssel kan de åka limousine eskorterade av MC-poliser, umgås med andra statsmän och, som statsmän bör, stå lutade över bord med kontinentens karta och där dra nya gränser och vara med om att bygga ett Nytt Romar-rike.

Det är annat det än att diskutera antalet karensdagar med Fredrik Reinfeldt…

Det kan förklara, men inte försvara, att EU-ledarna så envist håller fast vid det förslag till ny EU-grundlag som deras medborare har avvisat.

Väljarna vill inte att deras länder skall förvandlas till delstater. Men EU-länderas ledare har inte modet att säga till sina kamrater under middagen i Bryssel det alla vet, nämligen att EUs makt över medlemsländerna redan har blivit för stor och att det är dags att backa.

Vilken EU-ledare blir den Europeiska Unions motsvarighet till den Sovjetiska Unionens Michail Gorbatjov? Ett återtågets hjälte som insett att den socialistiska utopin hade misslyckats. Vem vågar konstatera att den europeiska utopin bör förbli en utopi och ge upp försöken att realisera utopin i strid med både väljarnas uppfattning och de faktiska resultaten av unionens spjutspets, den ekonomiska och monetära unionen?

Inte lär det väl bli Carl Bildt? Men visst är det besynnerligt att Fredrik Reinfeldt som lämpat allt annat bildskt överbord så envist håller fast vid EMU och den fasta växelkurs som Carl Bildt drev in absurdum och mot sin rådgivare Lars Jonungs bättre vetande.

Än har inte EU-fundamentalisterna givit upp. De tänker lura på sina folk den nya grundlagen med argan list. Hur det skall gå till har den engelske konservative EU-parlamentarikern David Hannan beskrivit i en tänkvärd artikel i Daily Telegraph (20/3). Först stoppar den in vad de kan i redan existerande fördrag, sedan fattar de själva beslut om resten sägandes att det bara är teknikaliteter som väljarna inte begriper och inte skall behöva besvära sig med.

Det första väljarna skall göra är att inte låta Persson och Reinfeldt och de andra lura i dem att valet gäller hur många karensdagar vi skall i socialförsäkringssystemet. Det försöker de lura i partiarbetare och väljare samtidigt som de är ense om att EUs grundlag bör antas och att Sverige bör bli en delstat i Det Nya Europa.

Politiker har, eller borde ha, ansvar. Men i en demokrati ligger ansvaret ytterst hos väljarna, medborgarna.

Vänner, medborgare, landsmän – kampen mot EUs grundlag, som ersättare av Sveriges grundlag har bara börjat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: