Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Expressen kritiserar EMU-systemet, igen

Posted by fritteuropa on April 11, 2006

De tidigare okritiska anhängarna till EMU på Expressens ledarsida kritiserar i den andra ledaren på kort tid EMU-systemet.

PM Nilsson skriver:
“För tre år sedan ställde sig hela svenska etablissemanget upp och sa att landet stod inför ett ödesbeslut: Ett nej till euron kommer att innebära ett nej till en bättre framtid.
Alla var med. Socialdemokraterna, LO, näringslivet, större delen av borgerligheten, tidningarna, nationalekonomerna. I folkomröstningen blev det absolut nej.
Tre år är visserligen kort tid, men om man går tillbaka och tittar på de främsta argumenten hos ja-sidan är det tydligt att vi hittills fått fel på de flesta punkter vad gäller Sverige.
Räntorna har inte varit väsentligt högre. Den svenska kronan är inte någon skvalpvaluta. Tillväxten och den utländska investeringstakten har inte skadats. Utanförskapet är inte särskilt politiskt belastande.
Vi har också fått fel vad gäller euroområdet. EMU skulle ju bli kickstarten för den politiska integrationen. Ett gemensamt mynt skulle nödvändiggöra en gemensam politik.
I realiteten har det blivit precis tvärtom. […]

Däremot har nejsidans ekonomiska motargument, som bland annat anfördes av Nils Lundgren och Maud Olofsson, nu besannats i Europas tredje största ekonomi; Italien, som i dag går till val. De ekonomiska problemen staplas på hög. Tillväxten ligger stadigt lågt kring en procent, statsskulden är hög, budgetunderskottet är högt, löneökningarna är höga och utslagningen av jobb, särskilt inom textilindustrin, är massiv.”

Det är nog många likt PM Nilsson som är glada över att inte fler lyssnade på honom inför folkomröstningen 2003. Hedervärt att medge att man hade fel om EMU dessutom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: