Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Att prioritera det oviktiga

Posted by Fritt Europa on May 5, 2006

Folkpartisten Cecilia Malmström har startat en namninsamling för att få till en folkomröstning om att EU bara skall sammanträda i Bryssel (formellt finns inte någon sådan möjlighet eftersom varken Sverige eller EU har någon möjlighet för medborgarinitiativ). 

Efter avslöjandena om bedrägerier kring hyran för Europaparamentets byggnad i Strasbourg är det förvisso tacksamt att vara för en nedläggning (även om Frankrike aldrig kommer att gå med på det och man kan tänka sig att Malmströms verkliga motiv är att hon behöver åka dit för att kvittera ut det traktamente som EU-parlamentarikerna får)

Skulle det bli en folkomröstning i frågan är det högst sannolikt att folket skulle rösta för hennes förslag, få utanför EU-byråkratin har någon som helst förståelse för varför parlamentet skall flytta fram och tillbaka mellan två orter. Malmström trycks vara för folkomröstningar bara om den sida hon står på kan räkna med att vinna. Notabelt är att Malmström exempelvis inte ville att folket skulle få säga sitt om EU:s nya grundlag (de opinionsmätningarna som gjorts visade att omkring en av tio svenskar var för den). Malmström vill istället att politkerna själva skall bevilja sig de ökade befogenheter som EU-grundlagen skulle innebära.  Däremot kan man kasta åt folket ett köttben i form av en folkomröstning i en perifer fråga som var hon och andra politiker skall sammanträda. Intressant syn på demokrati minst sagt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: