Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Wallström vilseleder om inställningen till EU

Posted by Fritt Europa on May 8, 2006

”EUs medborgare erkänner framgångarna, och har samtidigt positiva förväntningar på EU, mer så än på det egna landet, visar den senaste Eurobarometern. Fortfarande tycker en klar majoritet av EUs medborgare att medlemskapet är bra för deras land. Endast 15% anser att det är dåligt. Men den positiva attityden till medlemskap är mindre idag än för ett år sedan. Samtidigt finns tecken på att svenskarna börjar ta till sig EU-medlemskapet. De som tycker EU-medlemskapet är bra har blivit fler jämfört med den förra undersökningen. Endast 23% tycker att medlemskapet är dåligt för Sverige. ” Så skriver poropagandakomissionär Margot Wallström i Aftonbladet idag.

 Problemet för Wallström är dock att de siffror hon hänvisar till inte stämmer. På sidan 23 i rapporten står under rubriken ”Allt färre positiva till medlemskapet” att det är 31 procent som tycker att det är dåligt att Sverige är med i EU – inte 23 procent som Wallström påstår. Tabellen visar också att svenskarna är de mest negativa av alla medlemmar (i Sverige uppger sig 39% vara för, resten är osäkra eller vet ej). På nästa sida, under rubriken ”Allt färre ser vinster med medlemskapet” står också att 56% procent menar att Sverige förlorat på att vara med i EU medan endast 32% – lägst i unionen – menat att vi tjänat på medlemskapet. 

 EU-barometern (EU:s eget mätinstitut) brukar ge högre stöd för EU än andra mätningar men inte ens de kommer i närheten av de siffror som Wallström anför. Frågan är om hon är förd bakom ljuset, inte kan läsa eller medvetet vilseleder?

 

Advertisements

2 Responses to “Wallström vilseleder om inställningen till EU”

  1. Hon är propagandaminister, kan det råda något tvivel om att hon medvetet vilseleder? =)

  2. […] Läs mer på Fritt Europa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: