Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Gäller grundlagen?

Posted by Fritt Europa on May 9, 2006

I skolan fick vi lära oss att grundlagsändring i Sverige sker genom att riksdagen fattar två beslut med mellanliggande val. Det är inte hela sanningen, grundlagsändring kan även ske genom beslutande folkomröstning på valdagen.

Nu verkar det som det tillkommit nya möjligheter. Ulf Öberg, som är doktorand i europeisk integrationsrätt vid Stockholms Universitet skriver på Europaportalen om den konstitutonella kris som Sverige hamnat i. ”Vi vet inte längre om det krävs två riksdagsbeslut med mellanliggande val – eller om det räcker med ett enkelt beslut med kvalificerad majoritet av de röstande – för att ändra våra grundlagar.
Lagom till valet har riksdagspartierna dessutom abdikerat från Europadebatten, skriver han.

”Sedan lagrådet yttrade sig över Fördraget om upprättande av en konstitution för Europa den 28 juni förra året, vet vi inte längre vad som gäller i förhållandet mellan reglerna om godkännande av internationella fördrag (RF 10:2), reglerna om överlåtande av beslutanderätt till EU (RF 10:5) och förfarandet för grundlagsändring (RF 8:15).

Kan våra riksdagsledamöter under nästa mandatperiod godkänna EU:s konstitution – eller dess efterföljare – och överlåta makt till EU med ett enkelt beslut? Kan detta ske även om det i praktiken innebär omfattande grundlagsändringar för svenskt vidkommande, vilket annars kräver två beslut med mellanliggande val? ”

Politikernas vilja att till varje pris få igenom EU-grundlagen tycks ha lett till att även vår egen grundlag satts ur spel. Klart illavarslande.

-Erik Lakomaa 

Advertisements

One Response to “Gäller grundlagen?”

  1. Anders Lindberg said

    EU och demokrati hör inte ihop vare sig på EU-nivå eller i medlemsländerna. Om EU-konstitutionen ratificeras med en votering i riksdagen mandatperioden 2006-2010 då är vår grundlag upphävd. Då har grundlagen ändrats utan mellanliggande val. Det är mycket allvarligt. Oavsett det borde EU-konstitutionen ha fallit i och med nejet i folkomröstningen i Frankrike förra året.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: