Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Socialdemokraternas rädsla för Junilistan

Posted by Fritt Europa on May 17, 2006

Att SSU tillsammans med de andra ungdomsförbunden skapat en kartell i syfte att utestänga Junilistan från skolorna i Värmland har rönt stor uppmärksamhet i media. Detsamma gäller att skolor på flera håll i landet – trots påpekande från skolverket och från JO att det inte är förenligt med vare sig grundlag eller skollag att utestänga vissa poltiska partier – försökt hindra Junilistan att komma och ge valinformation inför valet. Man har kunnat misstänka att det ligger politiska hänsyn bakom, de etablerade partiera är givetvis rädda för att i svenska folket även denna gång skall ge EU-kritiska Junilistan sitt stöd. I synnerhet som att stödet för EU i Sverige är rekordlågt (lägst i Europa enligt EU-kommissionens egen undersökning Eurobarometern). Hur det hänger ihop är övertydligt på sina håll, t.ex. där rektor och partiföreträdare är samma person. En skola som nekade Junilistan tillträde var Eda Gymnasieskola i Värmland. Junilistans Hans Nilssons förfrågan om att få komma möttes från rektor Morgan Danielsson med "Ni kommer inte in här". Vad som kan noteras är att Danielsson inte bara är rektor utan också kommunalpoltiker för socialdemokraterna i Arvika. Visst är det praktiskt när man kan använda sitt rektorskap för att hindra de som inte tycker som en själv att komma till tals?

Advertisements

3 Responses to “Socialdemokraternas rädsla för Junilistan”

  1. Anonym said

    Kära Örebroare! Det borde stå Arvika istället för Arboga i länken. 🙂

  2. Ännu märkligare blir rektorns nekande eftersom Barn- och utbildningsnämnden i Eda har godkänt Region Värmlands riktlinjer för politiska partiers besök i skolan. Beslutet skedde den 11 maj. I riktlinjerna står att: “Alla partier ska behandlas lika när det gäller möjlighet att besöka skolan”

  3. Anders Lindberg said

    De etablerade partierna kommer göra allt för att EU inte diskuteras i valrörelsen. 80 % av all ny lagstiftning stiftas inte av riksdagen utan av EU. EU är en jättefråga och det är så tyst. Trots att både fransmännen och holländaren sagt nej till EU-konstitutionen och enligt EU:s egna regler borde EU-konstitutionen ha fallit så vägrar man dödförklara den. Bli inte förvånad om EU-konstitutionen ratificeras under nästa mandatperiod.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: