Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

USA skurk – EU hjälte när Frankrike och Tyskland tar fram gemensam historielärobok

Posted by Fritt Europa on June 26, 2006

När Frankrike och Tyskland samarbetar för att ta fram en lärobok i historia för högstadiet ”Historia: Europa och världen sedan 1945” blir resultatet att EU skildras som hjälte medan USA skildras som skurk, det rapporterar Wall Street Journal (”(Re-)Writing History” Ej på nätet).

I boken som presenterades av franska och tyska regeringstjänstemän vid Första värlskrigsmuseet i Peronne nyligen skriver man bland annat att ”Genom sitt frivilliga samarbete med Syd, sitt stöd för multilateralism och dialog med andra regioner, förefaller EU vara en modell för den internationella arenan”. Även om man nämner att det finns kritiker till EU:s jordbrukspolitik kontrar man detta med att ”EU för många representerar ett alternativ till globaliseringen under amerikansk hegemoni”. Man fortsätter med att kritisera Irakkriget (”unilateralism”) men nämner inte Frankrikes unilaterala ingripande i Elfenbenskusten. Den amerikanska kulturimperialismen år också stort utrymme och USA skildras som ”den huvudsakliga förmånstagaren från frihandeln”.

Den tyske förläggaren Peter Geiss säger dock att hade det inte varit för deras inblandning hade boken varit än mer antiamerikansk. Man kan undra hur det sett ut då? Kanske som i de skolböcker för palestinska skolelever som EU finansierade tidigare.

2 Responses to “USA skurk – EU hjälte när Frankrike och Tyskland tar fram gemensam historielärobok”

  1. Det här låter intressant.

    Får man fråga vad boken heter, och vilket nummer av WSJ artikeln står i?

  2. redheadmaniac said

    Historierevisionism verkar populärt nu.

Leave a comment