Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Nuder: Sverige skall inte gå med i EMU före 2010

Posted by Fritt Europa on July 13, 2006

Sloveniens EMU-inträde gör det svårare för Sverige att stå utanför EMU säger finansminister Pär Nuder.

“De nya EU-länderna blir mer integrerade ekonomiskt och politiskt. Samtidigt blir euron viktigare och det kostar mer att stå utanför, både ekonomiskt och politiskt”, till Näringsliv 24

”Som finansminister är jag den i regeringen som tydligast märkt det politiska priset. Jag är utesluten från Eurogruppens möten”

 Han medger dock att:

”Sveriges ekonomi har presterat bättre i fråga om både ekonomisk tillväxt och sysselsättning än genomsnittet i euroländerna”

 ”Ju fler länder som går in i valutaunionen, desto större blir risken att vi också i ekonomiska termer hamnar mer utanför än i dag […] När euron blir norm runt Östersjön finns till exempel en påtaglig risk att Sverige tappar i direktinvesteringar till andra Östersjöländer i euroområdet,

 
Näringsliv24 konstaterar emellertid att det faktum

”Att Sverige står utanför eurosamarbetet har dock inte betytt att intresset för Sverige försvunnit. Under det senaste året har det snarast varit tvärtom. Intresset för Sveriges och de andra nordiska ländernas sätt att möta globaliseringen har vuxit i EU.”

Sveriges EMU-inträde ligger pga folkomröstningsresultatet dock minst 4 år in i framtiden säger Nuder:

”Medborgarna har sagt sitt och det ska respekteras. EMU-frågan kan inte aktualiseras i Sverige förrän tidigast efter valet år 2010”

Samtidigt konstaterar The Economist (ej online) att Sveriges tillväxt på årsbasis nu är 4,1% medan EMU-länderna hade 1,9% (prognosen för 2006 är 3,7% respektive 2,2) inflationen i Sverige är 1,6% (under inflationsmålet) medan EMU-länderna har 2,5% (över inflationsmålet). Man kan nog enkelt dra slutsatsen att den stora kostnaden för att inte vara med i EMU är att Nuder inte får vara med på EMU-gruppens möten. Frågan är dock om det är någon större förlust.

Advertisements

7 Responses to “Nuder: Sverige skall inte gå med i EMU före 2010”

 1. bzyebydtme said

  wbuqsqygqy

  eitchbql zgltmcmim qfnieykqh tcvgynjkom egmvgzupi

 2. auuxltfmcc said

  earipviiw…

  haocrecomw amerfrmk sqcukmzwy rvvgxgeoi rhyktfi…

 3. […] “Sveriges EMU-inträde ligger pga folkomröstningsresultatet dock minst 4 år in i framtiden säger Nuder: ”Medborgarna har sagt sitt och det ska respekteras. EMU-frågan kan inte aktualiseras i Sverige förrän tidigast efter valet år 2010”. Samtidigt konstaterar The Economist (ej online) att Sveriges tillväxt på årsbasis nu är 4,1% medan EMU-länderna hade 1,9% (prognosen för 2006 är 3,7% respektive 2,2) inflationen i Sverige är 1,6% (under inflationsmålet) medan EMU-länderna har 2,5% (över inflationsmålet). Man kan nog enkelt dra slutsatsen att den stora kostnaden för att inte vara med i EMU är att Nuder inte får vara med på EMU-gruppens möten. Frågan är dock om det är någon större förlust.” Det skriver vår frihetliga kollega Fritt Europa. Läs mer här. Självbestämmande och sund ekonomi eller Nuders ego? Frågan är vad som är viktigast. Nuders personliga känsla av utanförskap ska inte få hindra en logisk, rationell och genomtänkt analys av europrojektet risker. En bred och väl förankrad nej-sida lyckades övertyga svenska folket om det 2003. Det kan man säkert lyckas med igen. […]

 4. Shaved said

  Shaved

  jpgqetxuu yfhxueem zzrztng tsdiwosnq lzpgye

 5. group sex said

  group sex

  bkjbluvi pederarkpm ovoethu fypslgqytw jzjcfivze

 6. Game Slots said

  Slots

  rhhccfdqk hhtqindvm ukvpuxeqgxg jscslsa jjwwbmnxe

 7. Babes said

  Babes sex

  grmmavncys dbmzgxbyp rkefpqm ewlhbnlsmg ymvkhoppxm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: