Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Nästan knäpptyst om EU

Posted by Fritt Europa on August 15, 2006

Inför det stundande valet är det nästan tyst om den viktigaste frågan, EU. I ett läge där de flesta politiska beslut (mer än 80 procent enligt statsvetaren Stig-Björn Ljungren) inte längre fattas i Sveriges riksdag utan i Bryssel borde i alla EU-frågan vara valets viktigaste. Från de etablerade partierna är det dock knäpptyst.

Utanför riksdagen ser det dock annorlunda ut, Nils Lundgren m fl (JL) skriver i Värmlands Folkblad idag:

“EU-grundlagen lever, men i Sverige är det tyst inför valet. Det är ett svek gentemot väljarna. Även svenska folket ska få avgöra sin framtid genom att folkomrösta om EU-grundlagen.

EU-frågorna lyser med sin frånvaro i riksdagsdebatten. De två blocken tycker att frågan stör den inövade debatten mellan höger och vänster. Men EU stannar inte upp, även om svenska politiker väljer att vända Bryssel ryggen i valtider.

Frankrike och Nederländerna röstade nej till EU-grundlagen i maj/juni 2005. Därmed har förslaget fallit, eftersom EU:s regler kräver att ett nytt fördrag godkänns av alla länder för att träda i kraft. Men nej-resultaten passar inte in i EU-elitens planer och då väljer man att inte följa sina egna regler.

DETTA GÄLLER också socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna i EU-parlamentet, som tydligen inte har några moraliska betänkligheter att köra över folkviljan. I januari i år röstade de glatt för “att alla tänkbara åtgärder vidtas för att se till att konstitutionen träder i kraft under 2009”. Vilka är dessa “tänkbara åtgärder”? Det vore intressant för de svenska väljarna att veta, men dessa partier har enats om att hålla tyst om EU-grundlagen i valrörelsen här hemma i Sverige.”

 

-Erik Lakomaa 

 

 

Advertisements

One Response to “Nästan knäpptyst om EU”

  1. Jag tror att det finns några avgörande skäl för att junilistan inte får någon uppmärksamhet: a) Frågan om konstitutionen anses inte särskilt angelägen då ju Frankrike och Holland sagt nej. b) Eftersom det inte verkar särskilt troligt att Sverige kommer att gå med i euro-samarbetet känns motståndet mot euron inte särskilt angeläget.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: