Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

EU-direktiv förbjuder hembakta bullar

Posted by Fritt Europa on August 29, 2006

Ett religiöst bokkafé i Skänninge har hamnat i strålkastarljuset efter att myndigheterna gjort ett tillslag mot kaféets försäljning av hembakade bullar.

Enligt ett nytt EU-direktiv gäller kraven på hygien och spårbarhet även för den som bakar hemma köket.
– Det finns inget generellt förbud mot hembakt bröd, men inte heller något generellt undantag. Lagen ger utrymme för en viss flexibilitet: sker bakningen vid enstaka tillfällen och i liten skala kan det räcka att leva upp till kraven på spårbarhet, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverkets tillsynsenhet till SvD

– Den som står i begrepp att baka bullar bör ta kontakt med kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd och fråga vad som gäller […] För dem som bakar mer regelbundet, som de givmilda damerna i Skänninge, kan det även ställas krav på godkända köks- och lagerlokaler.”

Konfronterad med detta resultat av EU-reglerna säger EU:s informationskommissarie Margot Wallström att ” varken bymarknader eller kaksäljande skolklasser omfattas och att EU:s gemensamma regler inte gäller för mat som serveras i liten skala och på tillfällig basis.” Det är dock inte Wallström som bestämmer hur EU-reglerna ser ut och ett uttalande från henne – oavsett hur höga tankar hon har om sig själv – kan inte ändra reglerna. Fortsatt förbud för hembakat gäller sålunda.

Advertisements

2 Responses to “EU-direktiv förbjuder hembakta bullar”

  1. Sven said

    Såvitt jag förstått är denna hårda tolkning inte EU:s fel utan en rent svensk uppfinning.
    Leve EU

  2. […] Gamla tanter får inte baka kanelbullar och bjuda på dem vid kyrkkaffet, eller sälja dem. Det har snälla livsmedelsverket bestämt. Tanternas kök kan ju vara smutsiga. Och deras tant- och gubbvänner kan naturligtvis inte bestämma själva om de litar på de bakande damerna. Nej, staten måste skydda dem från de onda, bullbakande häxorna! […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: