Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Få besked i ovanlig debatt

Posted by Fritt Europa on September 6, 2006

Trots överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna om att inte debattera EU-frågan inför valet hölls igår en EU-debatt på Statsbiblioteket i Stockholm. Ett 60-tal åhörare hade också tagit sig trots bristfällig skyltning. Partierna representerades av Mats Johansson (m), Carl B Hamilton (fp), Ingvar Svensson (kd), Fredrik Federley (c), Nils Lundgren (jl), Hillevi Larsson (s), Tasso Stefanidis (v) och Lotta Hedström (mp).

Skall man recensera så klarade sig Federley, Lundgren och Larsson bäst i debatten. Framförallt Federley kunde ge mycket bättre besked i EU-frågan än jag observerat tidigare men det var framförallt när det gällde utrikespolitiska frågor och försvarsfrågor som inte rörde EU som han blixtrade till. Sannolikt berodde det på att han där kunde använda sina liberala ryggmärgssvar, medan det är svårt att kombinera liberalism med EU-federalism.

Det som i övrigt kunde observeras var att Mats Johansson försökte fiska EU-kritiska röster men fick problem när det kom till hur han själv skulle rösta om EU-grundlagen i och med att han var emot dess innehåll. Han sade där att han skulle rösta för även om han var principiellt mot. Här svarade Federley bättre och sade att han inte skulle rösta för en EU-grundlag där man skrev in politik, som jordbrukspolitiken. Han kunde dock tänka sig att för sitt partis skull kompromissa i mindre frågor. Att Carl B Hamilton och Ingvar Svensson skulle vara för varje tänkbar EU-grundlag och att Nils Lundgren skulle vara emot varje sådan var mindre oväntat.

Mindre väntat var att Hamilton inte bara tyckte att avvisningarna med militära medel av flyktingar som kommer från i små båtar över Medelhave var bra utan även att Sverige skulle aktivt delta.

Att man börjar se sprickorna i båda blocken är dock tydligt, något som sannolikt kan förklaras med att EU-opinionen är den mest negativa på 13 år i Sverige och det finns idag inget parti med en majoritet väljare som vill ha mer makt till EU (vilket 5 av riksdagspartierna vill). Det är dock synd och skam att frågan inte har en mer framskjuten position i valrörelsen nu när vi har en situation där huvuddelen av lagstiftningen bestäms av EU (över 80 procent enligt statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren).

-Erik Lakomaa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: