Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

Inte så lätt alltid.

Posted by Fritt Europa on September 11, 2006

Johanna Nylander förvånas på sin blogg över att en valarbetare från Junilistan inte vill att EU skall ha någon grundlag alls. Inte ens om den har ett bra innehåll. Nylanders reaktion är tyvärr inte ovanlig men bygger på okunskap om en av EU-debattens premisser.

Den som inte vill att EU skall bli en stat säger nej till varje tänkbart EU-grundlag. Endast stater har grundlagar och även ett EU med en ”bra” grundlag är en EU-stat. Därför är det inte så konstigt att Junilistan, som inte vill ha en EU-stat, också är motståndare till varje EU-grundlag.

 Till detta kan tilläggas att innehållet i grundlagen inte säger särskilt mycket om hur landet staten att fungera. Sovjetunionens grundlag var exempelvis tämligen lik den svenska (eller snarare tvärt om) och måna Sydamerikanska länder har grundlagar som är kopior av den amerikanska.

Advertisements

One Response to “Inte så lätt alltid.”

  1. Det finns ett förslag i tio punkter, kallat “Constitution for Free Europe” på http://www.freeeurope.info. Grundlag, lag eller internationella överenskommelser – det viktiga är inte termen utan innehållet, och vart det leder. Nu har vi en debatt om EU konstitutionen. Låt oss inte av språkpurism ge walk over – istället walk into.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: