Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

“What has four letters, begins with E and is slowly killing half of Europe?”

Posted by Sebastian Weil on October 28, 2006

Anatole Kaletsky skriver i the Times, under rubriken What has four letters, begins with E and is slowly killing haf of Europe? om problemen inom EU, att Italien har en kreditvärdering i nivå med Botswana, och att EMU kan gå en mörk framtid till mötes.

Tipstack: Techne

Andra bloggar om: , , ,

Pingat på intressant.se

Advertisements

7 Responses to ““What has four letters, begins with E and is slowly killing half of Europe?””

 1. […] Jag har skrivit ett inlägg på Fritt Europa om en artikel i the Times om EMU. […]

 2. Jag tror du låtit dig förledas av rubriken och inte läst innehållet i artikeln tillräckligt noga.

  För det den här typen invänder emot är ju egentligen inte euron , utan idén om sunda statsfinanser. Ungern, där krisen är som värst har ju inte euron som valuta. Istället invänder han mot kravet på att budgetunderskottet inte ska vara mer än 3% av BNP, ett synnerligen rimligt minimimål (även om man kan diskutera om verkligen EU ska tvinga medlemsstater att hålla det. Jag tycker inte det då budgetbalans är något länder bör ha för sin egens skull, inte andras).

  Ett budgetunderskott på 10% av BNP som i Ungern är ju fullständigt orimligt (det motsvarar ett underskott på mer än 250 miljarder i Sverige) och mycket skadligt, oavsett om har forinter, kronor eller euro som valuta. Det är idén att de ungerska (och italienska) politikerna bör minska budgetunderskotten som den här smurfen invänder emot, vilket bara visar hur ekonomiskt ignorant han är.

 3. Problemet artikeln tar upp är att EU-länderna inte har någon möjlighet att föra en självständig ekonomisk politik. Den enda vägens politik är att höja skatterna och sänka alla utgifterna. Det är inte vägen ut ur ett budgetunderskott, vägen ut ur det är att låta ekonomin växa (jag skrev mer i frågan på bloggen Techne).

 4. Så här står det i artikeln:

  “The economic effect of forcing Central Europe to abide by deflationary policies designed for the mature economies of the eurozone is the weak demand growth and mass unemployment experienced by the accession countries.”

  Karl’n som skrivit denna eländigt dumma artikel blandar ihop så mycket strunt att han inte förtjänar att tas på allvar. Citatet ovan är väl det allra värsta exemplet. Att göra en noggrann genomgång och bemöta allt detta meningslösa pladder skulle kräva en hel bok.

 5. Anders said

  “Karl’n som skrivit denna eländigt dumma artikel blandar ihop så mycket strunt att han inte förtjänar att tas på allvar. Citatet ovan är väl det allra värsta exemplet. Att göra en noggrann genomgång och bemöta allt detta meningslösa pladder skulle kräva en hel bok.”

  Karl’n som skrivit denna eländigt dumma kommentar blandar ihop så mycket strunt att han inte förtjänar att tas på allvar.

  LOL… Kaletsky har naturligtvis helt rätt vilket man inser om man har ett minimum av intelligens och nationalekonomisk bildning. Jämför tillväxtsiffror mellan världens block och lukta på kaffet. Euron är en påse stinkande skit.

 6. Jag har inte påstått att euron är något bra. Jag menar endast att problemet inte är deflation utan inflation. Kaletsky tycks vara en typisk företrädare för deflationsparanoja eller inflationism. Nationalekonomisk bildning går i allmänhet inte ut på något annat än att få intellektet förgiftat av en massa inflationistisk smörja.

 7. http://www.itd.hu/itdh/nid/4401/pid/0/itdhArticleDisplay/oid/0/Article.4017;jsessionid=966FBFC24DE5B5B696758772CF7E6EE3

  Läs länken ovan. Av denna länk framgår det att Ungern har en klart positiv inflationstakt, att Ungern ännu inte infört euron och slutligen att landet inte ens anslutit sig till EU:s växelkurssamarbete.

  Av dessa skäl anser jag att det är uppenbart att Kaletskys text inte skall anses vara något annat än rent strunt.

  Jag finner att signaturen Anders argumenterar oförskämt och osakligt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: