Fritt Europa

Nyheter, analyser och brandfacklor om EU-systemet och hur vi kan finna nya vägar för ett fritt Europa.

EU vill stoppa polsk folkomröstning om EMU

Posted by fritteuropa on December 21, 2006

“Det finns planer i Polen på att 2010 genomföra en folkomröstning om inträde i EMU. En liknande folkomröstning hölls i Sverige för några år sedan. EU-kommissionen har nu på en skriftlig fråga från den svenska EU-politikern Jens Holm (v) meddelat att man vänder sig emot de polska planerna. Frågan om ja eller nej till euron bör inte avgöras i en folkomröstning…”,

Det skriver Europaportalen. Eftersom en folkomröstning med stor sannolikhet skulle innebär ett nej till EMU skall folket inte få säga sitt tycks EU mena.

Advertisements

2 Responses to “EU vill stoppa polsk folkomröstning om EMU”

  1. Sveriges nej-röst 2003 var kanske startpunkten för något intressant. Därigenom att Sverige tillhör EU och ställer sig utanför eurosamarbetet utan att detta reglerats i någon fördragstext har vi skapat ett “dåligt” exempel för Polen. Om polackerna säger nej till euron skall det bli intressant att se hur kommissionen hanterar detta. Det allra bästa vore om kommissionen ställde de trilskande länderna inför ett ultimatum bestående i att antingen införa euro eller lämna EU.

    I så fall var folkomröstningen 2003 startskottet för en process som troligen kommer att sluta med att Sverige lämnar EU.

  2. Johan i Kanada said

    Det vore bättra om EU helt enkelt deklarerade att demokrati och frihet innebär att eliten styr, eftersom eliten vet bäst. Så slapp folket slösa sin energi på att diskutera, rösta, och annat onödigt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: